![](/media/lib/123/n-smog-ca392cb0986878e5619b461838062e07.jpg)
Smog obnażony: jest metoda precyzyjnej analizy składu pyłu zawieszonego
24 maja 2018, 08:32Atmosferyczny pył zawieszony, popularnie zwany smogiem, staje się coraz bardziej uciążliwy. Jego drobiny atakują płuca nie tylko mieszkańców dużych miast. W państwach uprzemysłowionych są obecne dosłownie wszędzie, nawet na obszarach leśnych pozornie odległych od aglomeracji miejskich
![](/media/lib/391/n-starlink-ce39df217fe6f58b9600b4edf388a34e.jpg)
Inwestycja Elona Muska zagraża nie tylko astronomii optycznej, ale też radioastronomii
15 października 2020, 09:56W ramach Square Kilometre Array (SKA), wielkiego międzynarodowego przedsięwzięcia naukowego, powstaje olbrzymi radioteleskop, którego dwa regiony centralne będą znajdowały się w RPA i Australii. Kraje te wybrano dlatego, że anteny trzeba zbudować w słabo zaludnionych miejscach, by maksymalnie ograniczyć liczbę zakłóceń powodowanych przez człowieka.
Zapach metalu
19 października 2006, 10:16Skąd bierze się charakterystyczny metaliczny zapach, kiedy dotykamy żelaznych przedmiotów, np. narzędzi, monet itp.? Jak stwierdza Dietmar Glindemann, nie jest to woń metalu, ale jeden z zapachów naszego ciała.
![](/media/lib/54/ropa-cf4216f34ea712e526c0c7e93cf74e0a.jpg)
Ropy nie zabraknie?
14 września 2009, 13:19Naukowcy ze szwedzkiego Królewskiego Instytutu Technologii (KTH) udowodnili, że szczątki roślinne i zwierzęce nie są konieczne do powstania ropy naftowej i gazu ziemnego. To olbrzymi przełom, który z jednej strony oznacza, że złoża paliw kopalnych będzie łatwiej znaleźć, a z drugiej - że powinny znajdować się one dosłownie na całej planecie.
![](/media/lib/135/n-latawce-z-czujnikami-117ec1b2ebb6cfabced5ad957e1b8d30.jpg)
Latawcowy monitoring
16 października 2012, 10:03Xiaowei Wang i Sibel Deren Guler to amerykańskie studentki, które wpadły na pomysł, by wykorzystać zamiłowanie Chińczyków do latawców do monitorowania jakości powietrza nad Pekinem.
![](/media/lib/243/n-glon-0e36ccc1fdbc0944aeea7c56ca0b79e6.jpg)
Odkryto 2 gatunki wielokomórkowych glonów z ediakaru
23 marca 2016, 13:30Zespół Stephena Dornbosa z Uniwersytetu Wisconsin w Milwaukee odkrył skamieniałości 2 nieznanych dotąd gatunków glonów morskich. Ponieważ ich wiek szacuje się na ponad 555 mln lat (ediakar), należą one do grona najstarszych form wielokomórkowego życia na Ziemi.
![](/media/lib/340/n-spherex-7d8691ee4f80c6b35c03cfe14a99812d.jpg)
SPHEREx zbada 300 milionów galaktyk i 100 milionów gwiazd
21 lutego 2019, 05:43NASA wybrała przyszłą misję, która pozwoli lepiej zrozumieć ewolucję wszechświata oraz zbadać, na ile powszechne w naszej galaktyce są podstawowe składniki niezbędne do powstania życia.
![](/media/lib/471/n-urna-78a1a0fba6a45eaecd626121dcc94e01.jpg)
Kostrzyn nad Odrą: podczas przebudowy drogi odkryto cmentarzysko sprzed ok. 2500 lat
15 września 2021, 05:03Od początku lipca br. specjaliści z Muzeum Twierdzy Kostrzyn prowadzą stały nadzór archeologiczny nad przebudową ul. Osiedle Warniki i ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Kostrzynie nad Odrą. Pod koniec sierpnia rozpoczęły się badania archeologiczne. Wtedy odkryto tu nieznane stanowisko - cmentarzysko sprzed ok. 2500 lat. Jak podkreślono na stronie Muzeum, należy je wiązać z ludnością lokalnej grupy górzyckiej kultury łużyckiej (w 2011 r. nekropolia z tego okresu została odkryta między innymi na kostrzyńskim Starym Mieście, na Rawelinie August Wilhelm).
Odżywcze wstrząsy
22 stycznia 2008, 23:46Jak przypływy oceanów przyczyniły się do powstania i rozwoju życia na powierzchni Ziemi, tak wstrząsy tektoniczne mogą pomagać drobnoustrojom zamieszkującym skorupę naszej planety, a nawet hipotetycznym mikroorganizmom z Marsa. Według najnowszych badań przeprowadzonych przez Normana Sleepa i Marka Zobacka ze Stanford University, niszczycielskie dla nas trzęsienia ziemi mogą dostarczać pożywienia bakteriom zamieszkującym głębokie podziemia.
![](/media/lib/56/heliconius-charithonia-987e1239078a0bf38ec4c36bbd21657e.jpg)
Rolnictwo organiczne nie zawsze lepsze dla przyrody
8 września 2010, 16:39Rosnąca popularność ekologicznego, organicznego wytwarzania żywności prowokuje coraz więcej badań poświęconych temu zagadnieniu. Jakkolwiek badania dość jednoznacznie dowodzą wyższości upraw naturalnych, brytyjscy naukowcy pokazują, że nie zawsze tak jest.